Масандрівський палац

Масандрівській палац - палац імператора Олександра III, один з кращих архітектурних пам'ятників Крима, розташований у Верхній Масандрі на Південному березі.

Будівництво палацу почалося в 1881 році за замовленням князя С.М. Воронцова.
У 1889 році маєток з недобудованим палацом був придбаний для Олександра III.

Парадокс в тому що, обидва власника так і не побачили добудований палац. Збіг?!



:
дивитись ще багато фото та повний звіт
:

Будівництво палацу почалося в 1881 році на замовлення князя С.М. Воронцова в місцевості з численими живописними скелями, гротами і джерелами. В архітектурній основі палацу лежав стиль французьких замків епохи пізнього Відродження. Проект було розроблено М.Е. Бушаром. Але в 1882 році у зв'язку зі смертю князя Воронцова, будівництво палацу зупинилося.



У 1889 році маєток з недобудованим палацом було придбано для Олександра III. А через три роки з 1892 до 1902 року будівництво продовжилося вже за проектом Максиміліана Месмахера з внесенням багатьох змін до декору фасаду. Архітектура,інтер'єр та планування парку за новим проектом були яскраво виражені в стилі модерну та нагадують споруди епохи Людовіка ХVI. Керував будівництвом архітектор О. Е. Вегенер. Їх Величність мріяв побачити Масандрівській палац своїм мисливським будинком. Проте Олександру III так і не довелося побувати у палаці, він помер в Малому Лівадійському палаці в 1894 р.



Триповерхова будівля з безліччю декоративних зовнішніх деталей вінчає пірамідальний дах. Стрілоподібне завершення "кріпосних" башт, високі кам'яні труби додають будові спрямованість у вись. Палац до наших днів приваблює не тільки дивовижною архітектурою, що вдало вписується в навколишню природу,а й славиться також неповторною своєрідністю внутрішнього убрання.









Коментарі